Odpowiedni sprzęt gastronomiczny miarą sukcesu

przepisProwadząc jakikolwiek punkt gastronomiczny, bez względu na to, czy jest to duża restauracja, bar mleczny, czy pub, w którym serwuje się określone dania, należy zadbać o odpowiedni sprzęt gastronomiczny. Bez niego nie obejdzie się żadna kuchnia, a rodzaj urządzeń ma bezpośrednie przełożenie na jakość przyrządzanych potraw. Warto wspomóc umiejętności kucharzy i w tym celu wyposażyć lokal w odpowiedni sprzęt gastronomiczny.

 Na sprzęt gastronomiczny składa się wiele rozmaitych sprzętów. Ze względu na zastosowanie, wyróżnia się kilka konkretnych kategorii:

  1. zastawa bufetowa
  2. naczynia kuchenne
  3. urządzenia służące do przechowywania i transportu żywności
  4. przybory kuchenne
  5. noże i deski gastronomiczne
  6. wyposażenie barowe
  7. wyposażenie pizzerii
  8. wyposażenie piekarni i cukierni
  9. meble ze stali nierdzewnej
  10. urządzenia służące do obróbki termicznej
  11. urządzenia służące do obróbki mechanicznej
  12. piece gastronomiczne
  13. urządzenia służące do chłodzenia
  14. ciągi kuchenne
  15. ekspresy do kawy Każda z tych kategorii mieści w sobie liczne urządzenia.

Niektóry z tych grup są odrębnie wydzielonym rodzajem sprzętów, jak na przykład ekspresy do kawy. Na inne zaś składają się rozmaite urządzenia niezbędne w gastronomi. W związku z tym, zastawa bufetowa obejmuje m.in. kociołki do zup, podgrzewacze czy zaparzacze i warniki. Naczynia kuchenne to z kolei garnki, patelnie, brytfanny, rondle, miski itp. Transport i przechowywanie żywności jest możliwe dzięki specjalnym termosom i pojemnikom. Przybory kuchenne natomiast to zbiór rozmaitych pomocy kuchenny znajdujących swoje zastosowanie podczas wykonywania różnych czynności związanych z przygotowywaniem potraw. Są to m.in. ubijaki, tarki, sita, chochle, tłuczki, wagi i wiele innych. W skład wyposażenia barowego wchodzą wyciskarki do owoców, kostkarki i kruszarki do lodu, blendery, miksery, shakery i wiele innych rozmaitych akcesoriów barmańskich. Na wyposażenie gastronomii pizzerii składają się specjalne spiralne miksery oraz przeróżne akcesoria, a wyposażenie cukierni i piekarni obejmuje formy do ciast i inne akcesoria cukiernicze, m.in. do lodów. Meble ze stali nierdzewnej, wbrew pozorom, są niezwykle ważną częścią całego wyposażenia gastronomicznego.

Składają się na nie: regały, stoły, szafki, wózki, a także wiele innych elementów, na przykład lampy grzewcze. Co się zaś tyczy urządzeń służących do obróbki termicznej to jest to niezwykle pojemna kategoria tworząca cały sprzęt gastronomiczny. Znaleźć tu można m.in. kuchenki, grille, frytkownice, gofrownice, sprzęty służące do robienia hot ? dogów i naleśników, piece, patelnie, urządzenia do gyrosów. Obróbka mechaniczna natomiast obejmuje m.in. krajalnice, maszynki do mielenia mięsa, szatkownice, obieraczki. Urządzenia służące do chłodzenia to z kolei rozmaite regały, witryny, szafy, komory, zamrażarki, lady, stoły mroźnicze itp. Ciągi kuchenne zaś to nic innego jak różnego rodzaju kuchnie gazowe, elektryczne, frytkownice, płyty grillowe, bemary itp. natomiast, co się tyczy ekspresów do kawy, pieców oraz noży i desek gastronomicznych to są to konkretne kategorie obejmujące sprzęt gastronomiczny jednego rodzaju. Jedynie w obrębie danej grupy urządzenia różnią się między sobą marką, ceną i ewentualnie rodzajem, np. w przypadku noży mogą to być noże kute, walcowane czy stalowe, a w przypadku pieców można wybrać spośród konwekcyjno-parowych elektrycznych, konwekcyjno-parowych gazowych lub konwekcyjno-parowych, które jednocześnie są gazowo-elektryczne.

Cały wyżej wymieniony sprzęt gastronomiczny jest podstawą do prawidłowego funkcjonowania każdej restauracji. Odpowiednio dobrane urządzenia oraz właściwa ich liczba służy przede wszystkim do podniesienia jakości serwowanych potraw. Z pewnością każdy zdaje sobie sprawę z tego, że kawa smakuje lepiej, jeśli jest przygotowana w odpowiednim ekspresie, a nie po prostu zalana wrzątkiem z czajnika. Podobnie rzecz się ma w przypadku jakości samych urządzeń. Jedne zapewniają zdecydowanie wyższe walory smakowe niż drugie. Choć w tej kwestii nie zawsze należy kierować się cena oraz marką, ponieważ wysokość ceny nie zawsze współgra z wysoką jakością urządzenia. W takim przypadku najlepiej kierować się doświadczeniami własnymi lub innych osób. Kolejna korzyść, jaka wypływa z odpowiedniego wyposażenia punktu gastronomicznego to ergonomia pracy. Osoby pracujące na kuchni, dzięki odpowiednim urządzeniom, mogą wykonywać swoją pracę szybciej, precyzyjniej, a wszystko to odbywa się w bardziej komfortowych warunkach. Z ergonomią bezpośrednio związana jest kwestia bezpieczeństwa podczas pracy. Kucharze i ich pomocnicy są bowiem narażenia na utratę zdrowia, ponieważ pracują z ostrymi narzędziami, jak na przykład noże kuchenne oraz rozmaitymi urządzeniami mechanicznymi.

Jeśli są to sprzęty wysokiej jakości oraz dobrze wykonane i przystosowane do fizycznych predyspozycji człowieka, to chronią go przed różnorodnymi skaleczeniami oraz urazami wynikającymi z charakteru pracy kucharza. Jeszcze jedną kwestią jest estetyka serwowanych potraw. Niektóre urządzenia, a raczej akcesoria gastronomiczne pomagają kucharzom ?wyczarowywać? dania, które swą oryginalnością potrafią zachwycić każdego, nawet najbardziej wymagającego gościa. Służą do tego specjalne skrobaczki, redełka, blachy do pieczenia i wiele innych, rozmaitych akcesoriów kuchennych. Wyposażenie swojego punktu gastronomicznego w odpowiedni sprzęt gastronomiczny jest miarą sukcesu tego miejsca. Bezpieczeństwo, ergonomia pracy oraz jakość podawanych potraw zależą bezpośrednio od wyposażenia zaplecza kuchennego. Oczywiście, należy pamiętać, że wiedza oraz umiejętności kucharzy, a także ich pomocników są nie do przecenienia. Jednak, wspomagani przez odpowiednie sprzęty gastronomiczne potrafią zdziałać więcej i lepiej. Warto więc zainwestować we właściwy sprzęt gastronomiczny. Pozytywne tego skutki odczują nie tylko właściciele lokalów oraz ich pracownicy, ale przede wszystkim klienci, A, jak wiadomo, żaden punkt gastronomiczny nie jest w stanie funkcjonować bez odwiedzających go, zadowolonych gości.